Followers

Monday, March 17, 2014

APA ITU INDEKS GLISEMIK RENDAH?

Fuh!!! Bulan ni sumer mandi ESP, tidur ESP, makan ESP, minum ESP, masker ESP dan segala-galanya ESP. Sempena bulan ESP ni, izinkan saya kupas satu persatu pasal ESP. Kenapa anda patut beli dan menjadi pengguna tegar ESP macam saya. Entry sebelum ni saya cerita pasal Non-GMO. Malam ni saya nak cakap pasal Indeks Glisemik pulak. 

Apa itu Indeks Glisemik

Ia merupakan panduan untuk seseorang mengekalkan kestabilan gula dalam darah. Kadar penyerapan karbohidrat dan kepantasannya menjadi glukosa dalam darah dikira sebagai satu indeks atau petunjuk. Indeks ini dipanggil Indeks Glisemik (GI). GI menunjukkan kedudukan makanan dalam skala 0 hingga 100 mengikut paras sesuatu makanan itu menaikkan paras gula dalam darah selepas ia di makan. 

Makanan yang cepat dihadamkan dan ditukar menjadi glukosa dalam darah dipanggil GI Tinggi. Manakala makanan yang lebih lambat menjadi glukosa pula dipanggil GI Rendah. Makanan yang tinggi nilai GI, akan mempercepatkan kenaikan paras glukosa dalam darah dengan cepat. Sebaliknya , makanan yang rendah nilai GI nya akan menaikkan paras glukosa dalam darah secara beransur-ansur. Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amat penting bagi mengurangkan berat badan dan kesihatan dalam jangkamasa panjang.

Tahukah anda bahawa ESP Soy Protein Isolate powder Shaklee merupakan satu-satunya produk di pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.  Sangat sesuai untuk semua peringkat umur tua dan muda.Manakala indeks glisemiknya yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai kepada pengidap kencing manis.Jadi, pilihan ditangan anda. Pilih yang terbaik untuk kesihatan anda.

Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Hubungi saya Roslina Mohd Arshad di:
SMS / WhatsApp : 018-2266715 @
email : roslina.arshad76@gmail.com







No comments:

Post a Comment