Tahukah anda, Asid Lemak Omega 3 mempunyai banyak kepentingan di dalam kesihatan? Anda tahu apa itu Omega 3? Omega 3 merupakan Asid lemak perlu yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh badan sebaliknya perlu diambil melalui pemakanan seharian. Omega 3 ini terdiri daripada EPA dan DHA.
Para ahli gizi menyatakan bahawa tubuh memerlukakan sekitar
300 mg Omega 3 stiap hari. Omega 3 sebagian besarnya dapat ditemui dalam ikan
seperti ikan Salmon, ikan Tuna, Makarel , Hering, ikan Tenggiri, ikan sardin dan
ikan air tawar.
Selain itu, Omega 3 juga dapat ditemui dalam makanan yang berasal dari tumbuhan seperti minyak dari Raps, kacang Kenari, Walnut, Alpukat, Bayam, minyak Canola, dan kacang Kedelai.
Selain itu, Omega 3 juga dapat ditemui dalam makanan yang berasal dari tumbuhan seperti minyak dari Raps, kacang Kenari, Walnut, Alpukat, Bayam, minyak Canola, dan kacang Kedelai.
Dalam Omega 3 sendiri terdapat komponen-komponen zat penting
yang penting bagi tubuh seperti DHA, EPA, dan LNA. DHA dan EPA banyak ditemukan
pada ikan sedangkan LNA pada tumbuh-tumbuhan termasuk sayuran yang berwarna
hijau.
Setiap komponen memiliki fungsi yang berbeza di dalam tubuh.
DHA berfungsi sebagai jaringan yang menghantar rangsangan saraf ke otak. EPA
berfungsi dalam membantu pembentukan sel-sel darah dan fungsi jantung manakala
LNA berperan dalam menghasilkan tenaga dari makanan yang dimakan dan kemudian
dibawa ke semua sel-sel tubuh yang memerlukannya.
Sebenarnya begitu banyak manfaat kesihatan yang diperolehi dari Omega 3 terutama untuk orang
dewasa, anak-anak, wanita hamil dan orang yang sedang menderita penyakit.
Berikut ini adalah beberapa manfaat yang akan kita perolehi dengan pengambilan
omega 3.
- Membantu masalah mudah lupa – Hal ini telah terbukti secara ilmiah bahwa Omega 3 dapat membantu meningkatkan memori untuk kanak-kanak dan orang dewasa.
- Mencegah penyakit jantung - Penelitian menunjukkan bahwa Omega 3 dapat mencegah penyakit jantung dan penyakit lain yang berhubungan dengan jantung. Ini kerana ia dapat menurunkan risiko aritmia (detak jantung yang abnormal) dan juga tekanan darah tinggi.
- Menurunkan kadar kolesterol yang tinggi.
- Omega 3 sangat baik untuk kesihatan mata dan penglihatan secara umum, kerana Omega 3 merupakan komponen utama dari retina.
- Membantu mengurangi depresi. Ini mungkin bermanfaat bagi orang-orang yang mengalami depresi ringan.
- Mengurangi risiko pembekuan darah - Omega 3 memiliki sifat antikoagulan yang mempengaruhi kemampuan trombosit untuk membekukan darah, sehingga peredaran darah menjadi lancar dan juga terhindar dari penyumbatan pembuluh darah yang mengakibatkan strok.
- Untuk wanita hamil - telah terbukti bahwa Omega 3 sangat penting dalam perkembangan kesihatan mental dan fizikal pada bayi .
- Omega 3 dapat mengurangi sakit sewaktu datang haid.
- Omega 3 memiliki sifat anti-inflamasi dan juga bermanfaat untuk penyakit asma dan radang sendi.
- Omega 3 sangat baik untuk meningkatkan kesihatan anak secara keseluruhan dan perkembangan mental dan fizikal. Hal ini terbukti bahwa anak-anak yang mengkonsumsi Omega 3 sebagai suplemen memiliki kemampuan baca yang lebih baik.
- Omega 3 juga dapat mencegah penyakit Alzheimer.
- Membantu mengurangkan masalah alergi.
- Bermanfaat untuk pesakit diabetes - Sebuah studi penelitian menunjukkan Omega 3 dapat menurunkan trigliserida dan apoproteins, dan tidak ada kesan sampingan pada kontrol glisemik.
- Sebuah penelitian yang cermat menunjukkan bahwa pasangan yang sedang merancang untuk mendapatkan bayi atau sedang hamil atau sedang menyusu, disarankan untuk mengambil Omega 3 bagi membantu pertumbuhan bayi lebih cepat.
- Omega 3 juga berperan dalam meningkatkan penyerapan vitamin larut lemak, seperti vitamin A, D, E dan vitamin K. Vitamin tersebut diperlukan oleh tubuh kita untuk melawan infeksi, menjaga kesihatan mata dan kulit, sirkulasi jantung, pembekuan darah dan tulang.
Walaupun banyak manfaat yang kita perolehi dari Omega 3 tapi
harus diingat, pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan berlakunya masalah
pendarahan kerana Omega 3 merupakan agen anti pembekuan. Dengan kata lain, klau diambil terlalu banyak boleh menyebabkan darah kita lambat membeku. Ini sangat bahaya jika perlaku pendarahan. Jadi, untuk mengambil sesuatu makanan
kesihatan, perlulah kita ambil secara berilmu, jangan kita mengambilnya sesuka hati tanpa mengetahui risiko yang perlu kita tanggung jika diambil secara berlebihan.
Sharing is caring ~Roslina~
Sharing is caring ~Roslina~
카지노 카지노 카지노 가입 쿠폰 카지노 가입 쿠폰 제왕카지노 제왕카지노 bet365 bet365 カジノ シークレット カジノ シークレット 코인카지노 코인카지노 카지노 카지노 dafabet dafabet 332
ReplyDelete